KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN TEMİZLİĞİNİN SAĞLIĞIMIZDAKİ ETKİSİ !

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN TEMİZLİĞİNİN SAĞLIĞIMIZDAKİ ETKİSİ !

Kirden kaçının, elbiselerinizi vakit kaybetmeden temizleyin!  

Araştırmalara göre itfaiyecilerin kansere yakalanma riski nüfusun geri kalanına göre çok daha yüksek.  

    Acil durum dendiğinde itfaiye personelleri canları pahasına çalışırlar. Yangın, arama-kurtarma çalışmaları, mahsur kalma, trafik kazası, deprem, sel, heyelan (toprak kayması), nezaret görevleri ve yeri geldiğinde yerin metrelerce altında yeri geldiğinde metrelerce yüksekte çalışırlar. Her zaman çalışma koşulları stabil olmaz ve operasyon sırasında maruz kaldıkları tehlikeli durumlar operasyon sonrasında da devam eder.

İtfaiye personelleri, çalışma hayatları boyunca nüfusun geri kalanına göre 2 kat daha fazla testis kanseri, 1.5 kat daha fazla multipl miyelom ve non – Hodgkin lenfoma riski, 1.3 kat daha fazla deri kanseri, malign melanom ve beyin kanseri riski ve 1.2 kat daha fazla prostat kanseri, kolon kanseri riski taşır. Örneğin itfaiyenin en fazla müdahale ettiği yangınları ele alalım. Personelin kendisini koruması adına ilk andan son ana kadar mutlaka solunum cihazı kullanmalıdır. Olay yerinden ayrılmadan önce baş, boyun, çene, ense, koltuk altı ve eller mendil ile silinerek isten arındırılmalıdır. Kişisel koruyucu donanım olay yerinde temizlenerek kir ve partiküllerden olabildiğince arındırılmalıdır. Yangından hemen sonra vakit kaybetmeden istasyon üniforması ile iç çamaşırları değiştirilmeli ve yıkanmalıdır. Personel yangından sonra tercihen 1 saatlik süre içerisinde mutlaka duş almalıdır. Kişisel temizlik işlemlerinin ardından, müdahale sırasında kullandığı kişisel koruyucu donanımları olan eldiven, balaklava, kask, çizme ve yangına müdahale elbisesi yangından hemen sonra temizlenmelidir.  

   Kontamine elbiseleri ya da kişisel koruyucu donanımları evinize götürmeyiniz ya da aracınızda saklamayın. Yangın sonrasında itfaiye aracınızı da temizlemelisiniz. Kişisel koruyucu donanımlar itfaiye istasyonunda yaşam ve uyuma alanlarından uzakta muhafaza edilmelidir. Personelin kendi sağlığı için dikkat etmesi gereken başlıca önlemler ise, tütün ürünlerinden uzak durmalıdır, güneş kremi kullanmalıdır ve periyodik olarak doktor muayenesi yaptırması gereklidir.  

 

Kontamine kelime anlamı: Bulaşma, istenmeyen element anlamlarını taşır. 

Bağlantı: https://kivancgroup.com/wp-content/uploads/2020/08/Itfaiyeci-Elbisesinde-Kontaminasyon-ve-Kanser.pdf 

Yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz.

Bu gönderiyi paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir