TÜRKİYE’DE İTFAİYECİ NASIL OLUNUR?

TÜRKİYE’DE İTFAİYECİ NASIL OLUNUR?

Türkiye’de itfaiye personeli olmak için en temel gereksinim, itfaiyecilik bölümü mezunu olmaktır. İtfaiyecilik, Türkiye’de her geçen gün daha da popüler hale gelmektedir. Bu sebeple birçok şehirde liseler ve üniversiteler, itfaiye dalında mesleki bölümler sunmaktadır. Liselerde ‘itfaiyecilik ve yangın güvenliği’, üniversitelerde ise ‘sivil savunma ve itfaiyecilik’ dalı altında, itfaiyeci olmak isteyen bireylere gerekli mesleki eğitimler verilmektedir. Diğer bölümler ise ‘acil yardım ve afet yönetimi’ (lisans) ve ‘acil durum ve afet yönetimi’ (ön lisans) üniversite bölümlerinden mezun olmalıdırlar. Bu iki bölümden mezun olan öğrenciler, itfaiyeciliğin yanı sıra; AFAD, 112 Acil, Kızılay gibi yerlerde de çalışabilmektedir.

İtfaiye personeli olabilmek için sadece bölüm şartı yetmemektedir. İtfaiye personelleri, sadece yangın söndürme veya kurtarma operasyonları yapmadıkları için personellerden itfaiye araçlarını aktif bir şekilde kullanabilmeleri de istenmektedir. Bu sebeple itfaiyeci olabilmek için en az B veya C sınıfı sürücü belgesi şartı da aranmaktadır. Personellerin 30 yaşını doldurmamış olmaları da gerekmektedir.

İtfaiye personeli olmak isterseniz en az uyulması gereken kurallardan bazıları şöyledir: Erkeklerde boy uzunluğunun en az 1.67 metre, kadınlarda en az 1.60 metre olması ve boyun 1 metreden fazla olan kısmı ile kilosu arasında (+,-) 10 kilogramdan fazla fark olmaması ve itfaiye teşkilatının çalışma şartlarına (sağlık açısından kapalı mekan, dar alan ve yükseklik gibi fobisi olmamak kaydıyla itfaiye teşkilatının çalışma şartlarına uygun olmaları) şeklindedir.

Türkiye’de birçok işverenin erkekler için “askerlik yaptın mı?” sorusu ise eğer devlet memuru olarak itfaiye personeli olacaksa hiçbir hükmü yoktur. Personel işe başladıktan sonra muvazzaf askerlik görevini yerine getirebilmektedir. Ancak özel sektör, yani OSB (organize sanayi bölgesi)’de, taşeron (Securitas/Falckon) vb. yerlerde ve endüstriyel tesislerde ve özel işletmelere ait havalimanlarında itfaiye personeli olarak çalışacaksa askerlik görevini yerine getiren bireyler daha avantajlıdır.

Devlet memuru olarak çalışmak isteyen bireyler için KPSS (kamu personeli seçme sınavı) şartı vardır. Belediyelere göre değişiklik göstermekle beraber 50 ve üzeri puanlar ile belirlenmektedir.

Sözlü ve uygulamalı mülakatlar ile birlikte personelin yeterliliği test edilmektedir. Mülakatlar, personelin çalışacağı kurum/şirkete göre değişiklik göstermektedir.

Yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz.

Bu gönderiyi paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir